L’esperada remodelació del tram del Passeig Marítim entre el Ridaura i el port s’allarga més del previst. Tot i existir un projecte aprovat, i moltes promeses polítiques, no existeix encara cap licitació de l’execució de l’obra.

Tan bon punt es va conèixer el projecte final del nou Passeig Marítim, Port d’Aro va exposar i advertir, tant al Ministeri de Transició Ecològica com a l’Ajuntament de Castell -Platja d’Aro, les seves principals preocupacions.

Es fonamentaven en els següents punts:

  • Dificultat en l’accés dels vehicles d’emergència i manteniment a Port d’Aro. Com que el projecte planteja un passeig només per a vianants, el port va demanar accés de vehicles d’emergència per atendre la zona de la bocana i el primer tram de molls del port. També va demanar accés de vehicles pesants, com grues o maquinària especial, per poder accedir fins la bocana per manteniment o, en cas de temporals, poder fer les actuacions de reparació per garantir la seguretat del port.
  • No integració port-ciutat. El projecte no garanteix una connexió oberta al passeig sense barreres físiques que potenciï l’accés lliure de la ciutadania fins a Port d’Aro, sinó que planteja un cul de sac amb un mur que talla el pas just a l’arribar a les instal·lacions portuàries, com es veu a la imatge de sota.
  • Advertència de la perillositat de les dunes artificials. El projecte preveu incorporar dunes artificials a la part alta de la platja, a tocar les instal·lacions portuàries, les quals, exposades a un mar molt habituat a sobrepassar la zona, com s’ha vist amb l’últim temporal, quedaran destruïdes i escamparan la sorra, amb el perill i el cost de manteniment que això podria suposar, tant pel propi passeig com pel port.

Amb base a aquests punts, Port d’Aro va presentar, a principis del 2022, al·legacions al projecte del Ministeri quan es va obrir el període d’informació pública. A dia d’avui, aquestes al·legacions no han obtingut cap resposta i Port d’Aro lamenta el poc recolzament que ha tingut de l’Ajuntament en el seu posicionament vers al projecte per a la defensa i aposta per la integració i la connexió del Passeig Marítim amb el port.

A més, per a poder finalitzar la tramitació del nou passeig, fa més de tres mesos que el Ministeri va reclamar un acord del Ple Municipal de l’Ajuntament de Platja d’Aro en el qual s’inclogués la disponibilitat dels terrenys per a fer les obres, una declaració responsable i el compromís de manteniment posterior dels treballs. Un acord de ple, que, segons les actes plenàries de l’Ajuntament, encara no s’ha produït. Per altra banda, fa mesos que s’espera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) un informe tècnic.

Davant d’aquesta situació, des de Port d’Aro reclamem més implicació a totes les administracions actuants i continuem demanant i recolzant una remodelació urgent del tram Ridaura-port del Passeig Marítim, de caràcter naturalitzat, respectuós i coherent amb l’entorn, però també integrador amb el port i obert al municipi.

Desperfectes a la platja per l’últim temporal

El darrer temporal de fort i constant onatge s’ha menjat un bon tros de la platja més propera al port, fins a tocar els pins. En aquesta ocasió, els desperfectes els ha patit la infraestructura pública de la línia elèctrica de la zona i part de l’enllumenat públic, que ha acabat tombat al mar.

Fets com aquests, que, malauradament, són cada cop més freqüents en els darrers anys, demostren que les dunes artificials que es plantegen al nou Passeig Marítim suposaran un risc.