El Club Nàutic Port d’Aro i el Grup de Natura Sterna impulsen, conjuntament, una campanya de sensibilització i informació que té com a objectiu la conservació de les praderies de fanerògames marines de la Vall del Ridaura formades, principalment, per Posidònia (Posidonia oceànica) i Algueró (Cymodocea nodosa). Ambdues entitats han signat un conveni de col·laboració que preveu, entre d’altres, la instal·lació d’un plafó informatiu al Port d’Aro, i la impressió i distribució de fulletons als usuaris del Port.

La posidònia és una planta protegida i endèmica del Mar Mediterrani, de creixement molt lent, i l’ésser viu més gran i més longeu del Planeta, podent arribar a viure 100.000 anys.  Conjuntament amb altres fanerògames formen les conegudes praderies submarines de fanerògames, uns Hàbitats d’Interès Comunitari Prioritari (HICP) a la Unió Europea, i en conseqüència, estrictament protegits per la seva importància ecològica cabdal en l’ecosistema marí. Prova d’això és el fet que constitueixen un dels hàbitats marins amb més biodiversitat del món, ja que en una sola praderia s’hi poden arribar a trobar més de 400 espècies d’algues i més de 1.000 espècies animals.

A més a més, les praderies ens proporcionen diversos serveis ecosistèmics:

  • Són refugi i lloc de cria de centenars d’espècies d’animals, pel que fan de viver per a moltes espècies d’interès comercial.

  • Protegeixen les platges i el litoral de l’erosió dels temporals, ja que les arrels fixen el sediment.

  • Ens ajuden a lluitar contra el canvi climàtic, ja que fixen CO2 atmosfèric de manera molt eficient. De fet, fixen fins a 250 vegades més que un bosc tropical per metre quadrat!

  • Són un excel·lent indicador de la qualitat ambiental, de l’aigua i del sediment.

Malauradament, les poblacions d’aquestes plantes marines protegides a casa nostra estan en regressió per diversos motius; un dels més evidents: la pressió dels ancoratges de les embarcacions recreatives.

Amb la voluntat de donar a conèixer la importància de les praderies de fanerògames, assolir la màxima difusió d’aquesta problemàtica i oferir coneixement sobre com podem disminuir l’impacte de les nostres activitats vers el medi, es dissenyaran i imprimiran fulletons informatius i s’instal·larà un plafó al Port amb un disseny mural molt atractiu i didàctic amb la informació necessària sobre la seva biologia i la importància ecològica, així com un mapa detallat de la zona i un petit codi de bones pràctiques de navegació. A través d’aquesta iniciativa, ambdues entitats s’uneixen per conscienciar els usuaris del port i donar-los les eines perquè aquests puguin col·laborar en la conservació d’aquests hàbitats tan singulars i amenaçats quan surten a navegar.